Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Ve ssv a/c won’t turn on

Discussion in 'VE Holden Commodore (2006 - 2013)' started by ebonymarie, Nov 13, 2017.

  1. ebonymarie

    ebonymarie New Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Mar 21, 2017
    Location:
    Ballarat
    Members Ride:
    VR Calais v6 &a VZ acclaim V6
    Hi guys,

    I have a 2009 ve ssv wagon. I bought it back in April and now the warmer weather has arrived I have noticed I can’t turn my a/c on. Whenever I press the button, it doesn’t do anything. It just says a/c off. I’ve checked the fuses and the belt and they seem fine.
    Does it just need to be regased or could there be another problem?
     
  2. lout

    lout Well-Known Member

    Messages:
    2,432
    Likes Received:
    307
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    May 13, 2006
    Location:
    Langwarrin Victoria
    Members Ride:
    VX Executive S2
    most likely low gas, take to ac shop
     
  3. MYVESSV8

    MYVESSV8 Well-Known Member

    Messages:
    2,826
    Likes Received:
    193
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Nov 28, 2009
    Location:
    Brisbane/GoldCoast
    Members Ride:
    VE 6LT M6
    I run mine once a week for most of the year, all the time in summer, but probably needs service
     
  4. RiCeY

    RiCeY F O R U M W A R R I O R

    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    444
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Mar 29, 2005
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VZ SV8 6spd 6.0 470rwhp
    If it wont turn on the AC symbol it's low gas.
     
  5. Hsv62ltr

    Hsv62ltr New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Dec 26, 2017
    Location:
    Hemmant
    Members Ride:
    2009 HSV Maloo
    Im have the same issue! Had it back and re-gassed 3 times on the second brand new compressor the HVAC System shows an error code “coil compressor failure” I don’t have deep pockets to take it back to HSV..
     
  6. ebonymarie

    ebonymarie New Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Mar 21, 2017
    Location:
    Ballarat
    Members Ride:
    VR Calais v6 &a VZ acclaim V6
    I ended up getting it regased and it worked for about 3 days. Now my problem is it’s stuck on my windscreen mode and won’t change. Drivers side blows cold air and passenger blows hot.
    Changed one of the actuators and still didn’t fix it. My only option will be to pay the $160 an hour to send it to Holden so they can fix it
     
    Hsv62ltr likes this.
  7. lout

    lout Well-Known Member

    Messages:
    2,432
    Likes Received:
    307
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    May 13, 2006
    Location:
    Langwarrin Victoria
    Members Ride:
    VX Executive S2
  8. ebonymarie

    ebonymarie New Member

    Messages:
    10
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Mar 21, 2017
    Location:
    Ballarat
    Members Ride:
    VR Calais v6 &a VZ acclaim V6
  9. RiCeY

    RiCeY F O R U M W A R R I O R

    Messages:
    4,126
    Likes Received:
    444
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Mar 29, 2005
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VZ SV8 6spd 6.0 470rwhp
    Which actuator you change
     
    Fu Manchu likes this.
  10. Joelene

    Joelene Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jun 4, 2014
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VE Commodore
    owning a series 1 2008 SSV since new I have had my share of aircon problems.
    These fixes might help you out.
    Symptom - Aircon stops blowing cold air after a while. Sounds like it is strangling. Can't get more air by manually operating fan control....changing to recirculate or fresh air achieves nothing.
    Resets itself after being stopped for an hour or two.
    Problem- Aircon evaporator inside dash is icing up and stopping air flow. Another symptom is you will find a lot of water under the car after it has purged itself on next start up.
    Fix - Temperature probe inside the aircon unit is in the wrong place. This has happened during manufacture by Adair. Google Adair VE Commodore for a fix.
    The basic fix is - Remove Glovebox. Locate green plugs on HV control unit. Don't touch these. Next to one is a white connector with two black wires protruding from it pushed sideways into the aircon unit next to the green plugs. This is the temperature sensor.
    Turn it 45 degrees clockwise and withdraw the sensor. Open the white connector and pull the sensor out to 35mm from the connector and reinstall. This makes the sensor go into the colder air and work properly inside the unit. Then it won't ice up.

    Symptom. Air Actuators jammed in one position. Adair has a recalibrate for these.
    Turn ignition to on but don't start.
    Set fan speed manually to 50%
    Hold rear demist button for 5 seconds.
    When you hear air actuators moving and fan speed drop release button
    Wait until actuators stop moving and fan starts again.
    Reset is complete. Actuators should be in correct positions. If not then one actuator is stuffed and needs replacing.
     
  11. Joelene

    Joelene Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    11
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jun 4, 2014
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VE Commodore
    In addition to the initial enquiry above of 2017.....I get caught sometimes with this.
    You can push aircon on off button all you like but if you turned the fan down to zero on your last drive and the system is in manual the aircon will not turn on no matter how many times you push the On button.
    What you need to do is wind the fan speed up from zero......then the aircon will work.

    Alternatively turn the Climate control all the way to Cold (C), then hit the Auto button. The aircon will set to 17C and start blowing.....
     

Share This Page