Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

trans or tailshaft shuddering?

Discussion in 'VL Holden Commodore (1986 - 1988)' started by nuttavl, Jun 29, 2010.

  1. nuttavl

    nuttavl New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2010
    Location:
    adelaide
    Members Ride:
    1987 VL commodore RB30
    i bought a car off a mate, we are both tryin to fix it up, while im trying to save for other expenses on it. back it the day, its was running fine until one night he had a full car and tryed to do a burnout, but dumped it to first from neutral while reving it. and ever since that when you accelerate the car starts to shudder. im pretty sure that the trans isnt slipping. so im hoping its the tail shaft or maybe even a bent axle. im not sure. we need to find the problem before we start pulling everything apart.

    its an auto by the way, and if you drive it like a manual the shudder isnt as bad. e.g. 1,2,D

    any ideas on what it could possibly be?
    thanks.
     
  2. Nackerz

    Nackerz Rollin

    Messages:
    1,132
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 10, 2009
    Location:
    Victoria
    Members Ride:
    2 n/a vl's 1 twin turbo vl vn ss vy sv8
  3. jatsvl

    jatsvl NEEDS MORE POWER!

    Messages:
    959
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 21, 2006
    Location:
    Adelaide
    Members Ride:
    vl exec wagon
    maybe your trans mounts, have alook at the back of the trans and the cross member the trans should be about 1 1/2 inch above the crossmember.
     
  4. detox_nath83

    detox_nath83 Another VL Driver

    Messages:
    2,160
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 6, 2005
    Location:
    Queensland(Sunny Coast)
    Members Ride:
    VL Turbo Commo
    Neutral Dump LOL
    one way to smash ya trans, As stated above,
    if it was a bent axle it would shudder all the time(unlikely)
    centre bearing, Unis, Mounts like the boys have stated
    goodluck let us know
     
  5. grazm

    grazm New Member

    Messages:
    26
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Aug 7, 2005
    Members Ride:
    VL Berlina
    Check out your centre bearing between the front and rear propeller shafts. The centre bearing is encased in a rubber mounting which deteriorates over time. If the rubber casing has broken away then this may be your problem.
     
  6. nuttavl

    nuttavl New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2010
    Location:
    adelaide
    Members Ride:
    1987 VL commodore RB30
    orite cheers guys, ill check it out tomorow
     
  7. nuttavl

    nuttavl New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 29, 2010
    Location:
    adelaide
    Members Ride:
    1987 VL commodore RB30
    thanks so much guys, i checked it out, and the trans mounts were completely shredded. centre bearing and unis is fine.
    thanks again
     

Share This Page